Monday, June 20, 2011

kerja kilang


agak lewat ntok aku citer pengalaman keje kilang..
kejap je aku keje..4 januari sampai 20 januari 2011..
aku mintak keje nie since disember.
tapi full lak time tu yela dak2 cuti skola nak keje kilang.
so dapat la keje kejap sebab 23 jan da kne balik utp.

8 pagi sampai 8 malam.
gaji sehari rm40..
sbb ape ek aku nak sgt keje time tu?
emmm haaa sbb nak wat lesen kete punye pasal..
ok, nie la kilang yg aku keje kat psir gdg:
bmn nagano..wat phone umah n enset (panasonic n sanyo)
ntok exporting ke jepon je..xde kat malaysia.

tapi siyesli banyak bende yang aku belajar mase keje kilang.
paling penting kene kuat fizikal n mental..

 dari segi pizikal - byangkan je keje 12 jam berdiri, ye berdiri okay..
ade 4 kali je rehat yg stiap kali rehat 15 minit - 20 minit je..
mase rehat nie la kite rush solat, rehat & makan..
first day keje, mmg nak tertanggal lutut, tapi lame2 okay je..
insyaallah x mati punye kene diri lame.

dari segi mental - haaa nie mmg lagi mencabar la..
sbb keje kilang as operator mmg tensen kot..
sbb operator dianggap cam mesin..
sehari kene kejar target product beribu2.. 
n kalo x berjaya capai mmg leader melenting ar.
n possibility ntok berjaya capai target per day ade la dalam 49.9% je..

n aku rase kesian gak kat leader kan sbb asyik mengamuk je..
bayang kan kalo keje 20 tahun hari2 dok marah orang..
kompem darah tinggi, muke cepat tua, stress, n boleh jadi cepat mati..
tapi yang best jadi leader.. sume orang benci n ngumpat korang..
so besar la pahala kalo sabor..hee

berbalik pada operator plak, masing2 nak tensen n emo pelbagai..
so susah korang nak tengok muke dorang senyum especially bile da petang.
penat kot berdiri + kene marah segala.
di sini x payah la nak bermanis muka sbb siyes xkan ade org balas senyuman..

jadi operator, cool je walau kene marah bagai ngan leader..
mmg la boleh nanges terkejut dpt leader yg sumpah seranah..
maklom la kat uma, xmungkin mak marah smpi maki hamun..
so rileks n positif, lame2 okla 2.


di sini aku sedar betapa susah nye nak buat n dapatkan duet..
kesian jugak kat mak sbb before nie mmg bertahun keje kilang
lepas ayah meninggal n kami kecik2..
so, after working at kilang, aku sedar besar pengorbanan mak.
kene berdiri lame kat kilng, kne mara ngan leader sume..
smate2 nak duet halal n raise up daughters n sons..

so appreciate duit yang kite ade, save more for d future.
n paling penting belajar la betol2 for better career n better salary.
siyes penat + tensen bagai keje operator kilang..
bayangkan kene keje 10 tahun berdiri..
tapi still ia pekerjaan yang halal..
n x sume org bernasib baek dapat peluang belajar..
once anda dapat peluang blaja, gune sebaeknye..

chill n salam :)


☺☺ .mine. ☺☺

3 comments:

Zinedine Zaiddin said...

Kurangkan juga belanja utk beli jajan..keh3

hasanah~ said...

haha..aku x kurg kan makn nasi ntok jajan..xlari bajet..haha

Zinedine Zaiddin said...

Good2..