Thursday, December 20, 2012

2012 taught me

hey, sedar tak sedar dah berzaman study kat utp.
ada lagi empat bulan je da nak tinggalkan utp.
say babai utp.
eh belum lagi sebenarnya.
ada lagi satu sem.

bosan sebenarnya jadi budak final year
tapi x sabar nak keje.
keje apa? apa-apala.
banyak keje banyak masa
tapi suka jugak bertangguh sampai last minit.
pastu marah lecturer bagi keje lambat sangat
kata due date submission lambat la.
kata tutor merepek lah. 

realiti beb.

nampak satu hashtag ni kat twitter.
#2012 taught me ??

#1- Jangan boros2. Time intern dulu kalo la saya save duit gaji plus scholar banyak2,
sekarang mesti saya dah kaya. Tiba2 kene beli tab, pastu kene kuar siket duit saving
tabung haji. Terasa sangat! sebab time intern boros giler. Thumb up hasanah!

#2 - To love not to hate. Ada benda yang saya benci termasuk la dengan manusia.
masa intern, sebelum intern, selepas intern. macam2 jenis pe'el manusia saya jumpa.
ada yang suka perli pasal tubuh badan orang, muka orang, bau orang, kentut orang..
ada yang suka pass keje kat orang, spesies M besar.
tapi ada orang bagitahu saya, jumpa dengan orang yang menjengkelkan itu
sebenarnya adalah dugaan tuhan untuk kita. kalo kita rase benci orang,
automatik hati kita akan berbintik hitam. Makin ramai orang kita benci,
makin hitam hati kita, end up as keras hati. Bila keras hati susah nak terima teguran, pelajaran. etc etc.
Jadi take it easy. quite difficult to deal with this annoying species of human, but bear with them,
and find the good inside them. Then, we gonna love, instead of hate.

#3 - To move on. Ni pon ekceli experience from internship that I rarely practice.
Even masa intern, banyak bad memories but seriously i learnt super lot of lessons.
Supervisor saya, once told me:
Whenever we feel that we are in a comfort zone,
then that's mean we have to move on. For self development.
Do something incredible, that left you insecure feeling and need you to work on that things.
Take challenges, try something new.
Something that you never learn before.

 then at the end you will realize how far you can go,
how great you can achieve, how successful you can be. That's self development.


Long post i guess. Till the next post bebeh.
-non-


4 comments:

Zinedine Zaiddin said...

Bab boros tu pn sama jgak.. T__T

나나 said...

sangat!!! padahal banyak je dapat duit time tu. kannnn!

NOR NADIA said...

nana, awak cter psl K**T** dlm blog awak! selekeh!hahahahah

nana said...

mihmihmih nadia..hihi