Sunday, November 13, 2011

besar hikmahnya

jauh...jauh aku termenung.. sunday blues..ye ke?
nothing much i do today.. just spend time 'lepaking', 'movie ing', n 'kemas -ing'
tomorrow is monday..go back to work..aishhhh zzz =.="
no no way, should be positve ^_^
somehow, old memories flying over my mind.. both sweet and bitter..
terkenang zaman kecik2.. maen tulis2 biodata kat buku member..
siap ade ruangan kenangan manis kenangan pahit..
haha memang xleh belah..
kalo kenangan manis mesti wajib tulis ' bersame family' n xpon 'result upsr yg konon2 hebat'..ceh
kalo kenangan pahit 'jatuh beskal' la xpon 'kehilangan ayah'
memories and experiences that taught us the values in life..

mase kecik2 selalu merungut kat mak, asal la family tak kaye?nape takdek duit?
nape tak de kete?.xleh makan kfc selalu? nape tak cam orang len best je?
nak barbie dol pon xdapat.
nak beskal tak dapat,nak jajan xdapat, nak baju baru suma tak dapat.
nak pi jalan2 tempat best pon xde makne nye..
sometime, i admit, aku jeles tengok orang ade ayah time kecik2 dulu..
but as I grew up, I learnt lot and lot of things..
old memories alwez made me sad..adoi malam2 touching lak..

but i'm grateful coz  i have a great family.
family first..yup, aku bersyukur sebab family aku bahagia..tu paling penting.
we are close to one another, and we enjoyed simple things together.
appreciate the value of money..
dulu time aku dok asrama, mak bagi duit seket sangat..cukup2 je ntok tambang balik.
sedih, tapi kalo dengar citer kak ngan abg diq lagi sedih..
kalo dorang citer time dorang kecik2 dulu, memang meleleh air mate aku dengar,
antare citer nye.. ade mak cik jual kacang ikan bilis..sedap, tapi xde wet nak beli.
nak beli buku pon tak ade duit..
kakak kat u terpakse jual kuih nak duit lebih punye pasal..
pastu family aku tak ade kete, asyik susah kan sedare mare je mintak tolong antakan ke asrama/matriks.
pastu dulu kecik2 dok umah kayu je ala2 rumah kampung/setinggan..
pastu sedare mare datang asyik cakap panas je..bese la umah lame kan..
pastu kalo ujan, rumah bocor..kene tadah guna besen..
aish nak citer memang panjang lebar..

dari kecik kami belajar nak ape2 duit usaha sendiri..
tak ade nye nak mintak mak belikan..
duit seket yang mak bagi tula pandai2 saving..
that makes us independent, yeke?

hikmah len ialah, belajar sungguh2..
alhamdulillah cam kakak n abg diq da berjaya..
so kami pon lebih stable,, n aku pon tumpang senang.. :)
family susah jadik motivator kami kene belajar sungguh2..
so, hasanah, stadi molek2 ye..jangan asyik berangan tak sudeh.

note:
everything happens for a reason..
dan Allah tahu ape yang terbaek buat aku dan keluarga..
jadi jangan lah mengeluh atas dugaan yang kecil sebab ramai lagi orang yang di uji berat dugaannya. ingat tu nana, jangan merungut je!
big big thanks to my mak and kakak..
for undivided 'pengorbanan' ^_^

besela curik gambo google kan~

just sharing..chill n salam :)

☺☺ .mine. ☺☺

5 comments:

miszya said...

evrythng happen for a reason..

siti hasanah said...

yup2, :)

Nasiruddin Zhariff Rasip said...

xsngka bnyk btl dugaan mse lalu ye...xpe2, hidup sntiasa ke depan..may lots n lots of good things waiting for u in the future :)

siti hasanah said...

hee byk..cume mungkin ramai lagi org yg lagi berat dugaan nya.. insya allah fmin.. u too, semoge dipermudah segala urusan :)

Nasiruddin Zhariff Rasip said...

aminnn~~ ^^